Så här inför sommaren tänkte jag ge lite vintips.

 

Jag som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag
tänkte dela med mig av.
 
Först och främst hur man skiljer mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar
ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin som lämnar en lila fläck efter
sig är ett rödvin.

Riktiga kännare kan dock på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar
stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan
jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
 
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta
vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör välja ett
rött vin.


Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port,
går det bra att bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
 
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag
eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet
omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför
lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
 
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt
i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.


Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat
vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
 
Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:  
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft
 
Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt
 
Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för
mycket vin:
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ. 
   
Lycka till med vindrickandet i sommar!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0